top of page

Fa uns anys es va estrenar a la plaça de l’Ajuntament la sardana "En Genís del Monestir" (Genís Graus Mujali en aquell moment se’ns va ocórrer que potser no era l’única sardana que estava dedicada a temes poblatans. Però no en coneixíem cap més. Vam començar a investigar i de llavors ençà han aparegut nou sardanes inspirades en aquesta vall.

A partir d’aquest descobriment, des del CEL vam pensar que potser no n’hi havia prou de trobar-les sinó que també estaria bé sentir-les de nou. Ens vam posar en contacte amb l’Ajuntament, que ens va fer costat, i tots plegats vam pensar que potser en les festes majors seria un bon moment per tornar a recordar aquestes músiques.

Evidentment estem fent una tasca gairebé arqueológica, perquè són sardanes locals, formen part de la història poblatana i és important tornar-les a recuperar, però estan de tal forma disseminades i oblidades, que ha estat tot un repte recuperar-les.

Tenim també la intenció d’enregistrar-les en format cd i possar-les a disposició de qui hi pugui estar interesat.

"En Genís del Monestir" (Cobla Selvatana)

"En Genís del Monestir" (Coral Arija)

Sardana "GENTIL POBLA DE LILLET"

Josep Vila Ramon (Berga 1940)

La relació de Josep Vila amb el nostre poble ve de la mà de Xavier Fàbregas. Es varen conèixer dins l’àmbit laboral, juntament amb Lluís Martínez Reixach. Tant en Josep com en Lluís treballaven a la Caixa de Manresa, l’un a Bagà i l’altra a Guardiola, i el Xavier era editor i treballava per a aquesta entitat bancària. De resultes d'aquesta relació d'amistat, va sorgir la possibilitat de crear una sardana.

La combinació de la melodia amb la lletra, molt inspirada, que li va fer Lluís Martínez Reixach, va donar com a resultat aquesta peça.

Gentil Pobla de Lillet

Sardana "LA FESTA DE FALGARS"

 Josep Maria Roglan Andreu (Molins de Rei 1946 - Molins de Rei 2012)

 

D'ofici fuster, va tenir una vida molt activa, tant en el món musical com en el cultural.

La seva relació amb La Pobla es basa en la seva amistat amb el poblatà Xavier Fàbregas. Junts formaren part d’un grup d’havaneres anomenat "Els Pirates", entre 1992 i 1995, i d’aquesta amistat deuria néixer aquesta sardana, que juntament amb la de "La Reina de la Vall", són les dues més conegudes relacionades amb el nostre poble.

La Cobla Joventut de Berga en va fer un enregistrament l’any 1987 (instrumental).

La Festa de Falgars

Sardana "LA POBLA DE LILLET"

Salvador Juanola Reixac (Tortellà, La Garrotxa 1893 - Manresa 1975)

De familia de músics. Va ser un intèrpret de tenora i tible i compositor de sardanes. Desconeixiem la seva relació amb La Pobla, és a dir, com és que va compondre una sardana amb aquest títol?

Darrerament, investigant en la vida del poblatà Pepet Manyà, varem descobrir que havien tocat junts, potser a Berga.  No sabem si la va composar per encàrrec ni del temps de què va disposar, però es ben segur que de la coneixença mútua va néixer la composició de la peça.

La Pobla de Lillet

Sardana "LA REINA DE LA VALL DE LILLET"

Josep Cristòfol Rovira, "Pepet Manyà" (La Pobla de Lillet 1885 - La Pobla de Lillet 1955)

Aquesta peça es va estrenar a La Pobla l'any 1924, per la Festa Major del Roser, juntament amb una altra d'en Pepet Manyà, "La Queraltina", que era un reclam per a un licor estomacal de Berga.

Pepet Manyà tenia l’hàbit d’incorporar a les seves sardanes cançons populars. Aquí sona la Salutació a la Verge de Falgars.

Va ser enregistrada per la Cobla Joventut de Berga, l’any 1987.

A aquesta sardana li va fer una lletra el Miquel Arrufat i la Carme Cisneros li va fer un arranjament per a coral, i va ser cantada a Falgars l’any 1993.

La Reina de la Vall de Lillet
bottom of page